Home
Proza

  R E C E N S I E S


 
 

 


De familie Dumont 1 - De man met de hoed
 

Uit recensies:

...Breed en episch van opzet, een verhaal dat de lezer het liefst
in één ruk tot zich zou willen nemen, gesteld dat het fysiek zou kunnen want de roman beslaat ruim vijfhonderd bladzijden...
lees verder (De Gelderlander)

...Een goed verhaal is wat Van de Ven heeft afgeleverd. Haar kracht ligt in haar vloeiende stijl. (...) ze weet de aandacht tot de laatste bladzijden vast te houden. (De Volkskrant)

...Ik heb het met veel plezier uitgelezen. beluister interview (Mieke van der Weij, Tros Nieuwsshow).

...Pet af voor de man met de hoed (Numaga, historisch tijdschrift voor Nijmegen)

...De man met de hoed is niet alleen een dynastiek drama of de geschiedenis van een uiteenspattende droom, op de achtergrond dreunt de geschiedenis van een heel tijdperk mee. (...) Een meeslepend verhaal. (De Limburger).

...Levendige dialogen, je hoort de mensen praten. Een fantastisch boek. (Victor de Koninck, Tros Nieuwsshow).

...Een duik in het verleden en een voorsprong op de toekomst. Een bijzondere roman. (De Telegraaf).
 

Links naar recensies:

Maasbode/Heuvelland Actueel 23-08-06

NRC-Handelsblad 25-08-06

Boekblad 25-08-06

Biblion bibliotheek-advies augustus 2006

Financieele Dagblad  26-08-06

Tros Nieuwsshow Radio -1 (audiobestand, interview Mieke van der Weij en Victor Dekoninck) 26-08-06

De Gelderlander/Limburgs Dagblad: 'Conservator van mensenlevens'; 'Fantaseren met behoud van de waarheid' 30-08-06

Radio Limburg RL-1 (audiobestand, interview Bennie Opdenacker)

De Volkskrant: 'Nederlands eerste hyperboek'  22-09-2006

De Telegraaf 30-09-2006

Numaga: 'Pet af voor De man met de hoed',
februari 2007
 

 
   

DrijvendPaviljoen.jpg (10705 bytes)

Drijvend Paviljoen (debuut): 
 


...Zeker een van de aardigste debuten van dit jaar (Algemeen Dagblad 20-06-1997) 

...Als er gewed gaat worden op de debutanten van dit jaar die het gaan maken, zet ik in op Van de Ven en Vredeling. Zij steken wat betreft originaliteit, humor en bovenal leesbaarheid mijlenver boven hun collega's uit. (Literair Magazine Surplus 11-06-1997) 

...Heldere stijl, met zorgvuldige woordkeus en levendige dialogen. Een knap en komisch boek met originele vondsten. (VB Magazine, Wie gaan het halen? Vrouwelijke debutanten in 1997, 11-06-1997) 

...Leuk boek met gekke observaties en dubbele bodems. (Vrij Nederland 23-08-1997) 

...Een van de leukste en intelligentste boeken over Nederland die ik ooit heb gelezen. En het is - qua titel, omslag en achterflap - uniek in de mate waarop het erin slaagt zijn inhoud en kwaliteit te verdonkeremanen. Doodzonde. (Herman Vuijsje, dec. 2001)

...Zeer onderhoudend en soms diepzinnig. (Reformatorisch Dagblad 26-09-1997) 

...Weldadige laconieke humor. (Leeuwarder Courant 27-06-1997)

...Leuk, geestig. Serieus te nemen maatschappijkritiek. (Beeldhouwer/schilder Hans Bayens in De recensenten, NPS 1-8-1997)

 

 
 

 



Het verhaal van de bamboesnijder:


...Ik moest denken aan De Saint-Exupéry en aan het sprookje van De kleine zeemeermin van Andersen, waarin ook een werkelijkheid in liefde wordt verbeeld. (A. Strijk, februari 2003)

...Een boeiend, bijzonder en onalledaags verhaal met sterke Japanse en mythologische elementen, dat met vlotte pen geschreven is. Het verdient een groot publiek. (Biblion advies aan de openbare bibliotheken) 

...Een schitterend sprookje met een prachtig ontknoping, geïllustreerd met heel mooie linosnedes, (Boekgrrls, 6 januari 2004)

...Een prachtig verhaal, je leest het in een adem uit! De linosnedes maken er een juweeltje van (Boekenwurm december 2003)

 

 
   


 

De Ziel van Putter:

...Ziel van Putter moet je zien. Niet alleen het verhaal is prachtig, ook de uitvoering verdient een pluim. (...) Prachtige illustraties die los zijn ingeplakt (Boekblad, 19 oktober 2001) 

...Ontroert, geeft troost en verwarmt de ziel. Niet alleen de tekst, maar ook de prachtige illustraties van de schrijfster zelf - mooi op ingeplakte plaatjes - zorgen voor al die emoties. (Boekgrrls, januari 2002) 

...Ondanks de diepzinnige inhoud is het verhaal niet zwaar, maar licht humoristisch en sprankelend geschreven. Het kan bovendien op meerdere niveaus begrepen worden, waardoor het boeiend is voor kinderen én volwassenen. Daarbij is ook de vormgeving van dit mini-boekje (12 x 18 cm) prachtig en de illustraties zijn voor stuk kleine kunstwerkjes. (OudersOnline, maart 2002.) 

 

 
   

VogelhuisOmslag.jpg (74788 bytes)

 

Vrouw in het Vogelhuis: 

...De oude vrouw is met zoveel liefde en nuchterheid neergezet dat je wel van haar moet houden... Een definitieve aanrader. [www.bookcrossing.nl]

...De vrouw in het Vogelhuis is een sympathiek, bij vlagen heel ontroerend boekje. (GPD 21-12-2000) 

...In deze fraaie novelle wordt een liefdevol beeld geschetst van een heel eigenzinnige oudere vrouw (Biblion Bibliotheekadvies, 24-11-2000) 

...Aandoenlijk geschreven zonder te vervallen in sentimentaliteit. (Vrij Nederland 25 nov. 2000)

...Eigenlijk een heel opgewekt boek, al is het gegeven: een vrouw die niet meer zelfstandig kan blijven wonen, op zichzelf niet vrolijk. Voor dit boek moet u echt tijd proberen te maken!  (Huis der Nederlanden,  Kaapstad, mrt. 2001)

 

 

 


 

De laatste vrouwen van de eeuw (bloemlezing):

 

...'Zestien schrijfsters, een oppurtune selectie die de meest opvallende stemmen van de laatste debutantes van deze eeuw bijelkaar brengt. Het zoekende, twijfelende, experimenterende beschrijven van een 'binnenwereld', kortom het introverte uit de jaren zeventig en tachtig is bij deze schrijfsters ver te zoeken. Hun teksten zijn stelliger, hebben een air van urgentie, noodzakelijkheid. Daaruit is misschien voorzichtig af te leiden dat het eerder deze eeuw nog wat onwennige, geforceerde idee van emancipatie eindelijk een feit is geworden.'  (Jessica Durlacher, Naussicaa Marbe, samenstellers).

(Arbeiderspers Amsterdam 1990)

 

 

 


 

Varkens (bloemlezing):

'Ook in de literatuur is men met het lot van het varken begaan. Er zijn vele verhalen, gedichten en beschouwingen over het dier geschreven.'

Samengesteld op initiatief van de Stichting Varkens in Nood (J.J. Voskuil en Hans Baaij).

(Contact, Amsterdam 1998)

 

 

 

 

 

 

 

terug